Comitetul Consultativ Independent Anticorupție (CCIA) publică primul său Raport de progres care evaluează implementarea recomandărilor din Raportul nr.1 intitulat „Republica Offshore. Analiza factorilor care au contribuit la frauda sistemică și spălarea banilor în sectorul bancar, de asigurări și financiar din Moldova”, lansat pe 13 iulie 2022. Raportul de progres este disponibil în limba română și engleză.
Pe parcursul perioadei de monitorizare, CCIA a verificat gradul de implementare a 42 de recomandări din raportul inițial în baza răspunsurilor instituțiilor. Unele entități, în special cele cu nivel scăzut de implementare a recomandărilor CCIA au adoptat o poziție defensivă când au fost contactate de CCIA.
Cu toate acestea, având în vedere că aceasta este prima evaluare și instituțiile au avut la dispoziție doar 6 luni de la publicarea raportului, rata de implementare a 42 de recomandări este încurajatoare:
- 3 recomandări (7%) au fost implementate integral;
- 22 de recomandări (52%) au fost implementate parțial;
- 12 recomandări (29%) nu au fost implementate;
Din cauza lipsei de răspunsuri oficiale, CCIA nu a fost în măsură să evalueze gradul de implementare pentru 5 recomandări (12%).
CCIA va insista cu fermitate asupra implementării tuturor recomandărilor rămase, cu excepția cazului în care instituțiile oferă motive suficiente și întemeiate conform cărora au abordat problema identificată într-un alt mod acceptabil. La moment, CCIA este conștient că acest raport de progres este primul exercițiu de evaluare, iar instituțiile din Republica Moldova abia se familiarizează cu procesul în cauză. Pentru recomandările pentru care termenul de implementare depășește 6 luni, CCIA recunoaște și faptul că instituțiile mai dispun de timp pentru implementare.
CCIA va continua să coopereze cu toate instituțiile pentru a ajunge la cel mai înalt nivel posibil de implementare a recomandărilor.