Despre noi

Misiunea noastră

Comitetul Consultativ Independent Anticorupție (CCIA) este o structură independentă alcătuită din experți internaționali și naționali, înființată în iunie 2021, prin decret prezidențial. CCIA are misiunea de a analiza problemele sistemice de corupție mare ce afectează instituțiile de stat și de a îmbunătăți capacitatea acestora de a implementa măsuri anticorupție.

Comitetul analizează informații din surse sigure și elaborează rapoarte în care oferă recomandări de optimizare a eficienței eforturilor anticorupție din țară. Ulterior, Comitetul evaluează gradul de implementare a recomandărilor de instituțiile de stat și actorii vizați, făcându-și publice aprecierile.

Misiunea CCIA este de a consolida înțelegerea Republicii Moldova cu privire la problemele generale și specifice în ceea ce privește corupția mare și să sporească capacitatea statului de a lua măsuri corespunzătoare pentru a îmbunătăți viața cetățenilor din Republica Moldova.

Membri CCIA

 • James Wasserstrom

  Copreședinte, CCIA

  James Wasserstrom este un expert și activist anti-corupție cu experiență. El a condus lupta împotriva corupției în serviciile de utilitate publică timp de patru ani în calitate de ofițer superior în cadrul Misiunii Administrației ONU în Kosovo; cinci ani în Afganistan ca singurul consilier al Ambasadei SUA pentru combaterea corupției; trei ani în Ucraina ca fondator și copreședinte al unei comisii anticorupție locale, iar în prezent – la CCIA, în calitate de fondator și copreședinte. El este, de asemenea, un avertizor de integritate, care a descoperit presupusa criminalitate în interiorul ONU în Kosovo și mușamalizarea acesteia de către sediul ONU din New York; represaliile din partea ONU au dus la concedierea sa.

 • Tamara Razin

  Copreședinte, CCIA

  Tamara Razin este expertă în macroeconomie și finanțe internaționale. Pe parcursul a 14 ani la Fondul Monetar Internațional (FMI), ea a contribuit la diverse proiecte în statistica sectorului extern. A fost autoarea mai multor publicații, a redactat manuale și ghiduri de compilare. Ea a efectuat mai multe misiuni de asistență tehnică în țări din Africa, Asia, Europa și Orientul Mijlociu, și a fost autoarea noii arhitecturi a FMI de instruire în statisticile sectorului extern. Anterior, Tamara Razin a lucrat la Banca Națională a Moldovei, unde a contribuit la dezvoltarea sectorului bancar al Republicii Moldova.

 • Drago Kos

  Membru, CCIA

  Drago Kos este în prezent președintele Grupului de lucru al OCDE privind mita în tranzacțiile comerciale internaționale. Între anii 2011 și 2015, a fost comisar internațional și președinte al Comitetului mixt independent de monitorizare și evaluare a corupției (MEC) din Afganistan. În perioada 2003-2011, a fost președinte al Grupului de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO). În țara natală Slovenia, Drago Kos a fost primul președinte al Comisiei pentru Prevenirea Corupției în perioada 2004‑2010. A fost arbitru FIFA/UEFA și, până în prezent, este observator FIFA/UEFA.

 • Laura Ștefan

  Membru, CCIA

  Laura Ștefan este expertă internațională în reformă judiciară, anticorupție și combatere a spălării banilor. Ea a lucrat ca expertă pentru Comisia Europeană, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Consiliul Europei și Banca Mondială. Are o experiență profesională de peste 20 de ani atât în sectorul public, cât și în cel privat. În 2011, Comisia Europeană a nominalizat-o ca membră al unui grup de experți în domeniul corupției. Între anii 2005 și 2007, Laura Ștefan a fost directoare în Ministerul Justiției din România, responsabilă de politicile anticorupție. Este membră a CCIA din 2021.

 • Nadejda Hriptievschi

  Membru, CCIA

  Nadejda Hriptievschi este juristă specializată în drepturile omului. Principalele domenii de expertiză ale ei includ sistemul judiciar, asistența juridică și nediscriminarea. Din aprilie 2022, Nadejda este membru al Comisiei de Pre-Vetting din Republica Moldova. Nadejda este fondatoare și a fost Director de Programe la Centrul de Resurse Juridice din Moldova din 2010 până în mai 2022. Nadejda a activat în calitate de consultant pentru diverse organizații naționale și internaționale. În perioada septembrie 2020-decembrie 2021, ea a fost membru și co-raportor al Comitetului de Experți al Consiliului Europei pentru combaterea discursului instigator la ură și, între anii 2013 și 2018, membru al Comisiei Europene împotriva rasismului și discriminării.

 • Laurențiu Hadîrcă

  Membru, CCIA

  Laurențiu Hadîrcă este un jurist cu experiență, în special în domeniul drepturilor omului, reformei legislative, anticorupției, prevenirea conflictelor și relații internaționale în Balcani, Europa Centrală și de Est, Caucazul de Sud și Asia Centrală. Are peste 15 ani de experiență juridică profesională, colaborînd cu o serie de organizații internaționale, inclusiv ONU, OSCE și UE, atât în misiuni pe teren (în R. Moldova, Kosovo/Serbia, Albania), cât și în instituții centrale (la Varșovia și Haga). Laurențiu Hadîrcă dispune de o solidă pregătire juridică și politică, cu experiență profesională de zeci de ani, inclusiv în zone afectate de conflict, precum și acreditări academice de la mai multe institute și universități.

Secretariat CCIA

 • Ion Guzun

  Director, Secretariat CCIA

  Ion Guzun este directorul Secretariatului Comitetului Consultativ Independent Anticorupție, membru al Colegiului pentru Selecția și Cariera Judecătorilor al Consiliului Superior al Magistraturii, președinte al Comisiei pentru problemele grațierii persoanelor condamnate pe lângă președintele Republicii Moldova, vice-președinte al Consiliului Amnesty International Moldova și membru în Consiliul de Administrare al postului de televiziune TV8. Înainte de aceasta, a fost consilier juridic la Centrul de Resurse Juridice din Moldova și Institutul pentru Drepturile Omului, membru în cadrul Consiliului consultativ pentru prevenirea torturii și asistent de program în cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova. În perioada 2020 – 2021, dl Guzun a fost bursier al programului Fulbright și a absolvit Facultatea de Drept al Universității din Connecticut (SUA), în 2014, a fost stagiar în cadrul Centrului Brenan pentru justiție din cadrul Facultății de Drept a Universității din New York. Dl. Ion Guzun a absolvit facultatea de drept a Universității de Stat din Moldova în 2005 și a obținut titlul de master în drept privat în cadrul aceleiași universități în 2006.

Comitetul Consultativ Independent Anticorupție