Lansarea raportului CCIA despre factorii care au contribuit la frauda sistemică și spălarea banilor în sectorul bancar, de asigurări și financiar din Moldova

Comitetul Consultativ Independent Anticorupție (CCIA) vă invită la lansarea primului raport: „«Republica Offshore»: analiza factorilor care au contribuit la frauda sistemică și spălarea de bani în sectorul financiar-bancar și de asigurări din Republica Moldova”.

CCIA este o structură independentă alcătuită din experți internaționali și naționali, înființată în iunie 2021 prin decret prezidențial. Misiunea Comitetului este de a analiza problemele sistemice de corupție mare ce afectează instituțiile de stat și de a îmbunătăți capacitatea acestora de a implementa măsuri anticorupție. Comitetul analizează informații factuale și elaborează rapoarte în care oferă recomandări de optimizare a eficienței eforturilor anticorupție din țară. Ulterior, Comitetul evaluează gradul de implementare a recomandărilor de instituțiile de stat și actorii vizați, făcându-și publice aprecierile.

Primul raport al CCIA prezintă o analiză cuprinzătoare a corupției din sistemul financiar, bancar și de asigurări, văzută în cadrul mai larg al fraudei sistemice din aceste sectoare, a delapidării și spălării banilor. În publicație se enumeră actorii importanți ai acestor scheme și se ilustrează modul în care au fost folosite instanțele moldovenești pentru a schimba proprietarii băncilor și companiilor de asigurări.

Raportul mai cuprinde recomandări clare și specifice cu privire la reformele necesare pentru consolidarea capacităților instituțiilor, sporirea transparenței în activitatea acestora, modificări ale legislației, îmbunătățirea procedurii de numire a conducătorilor din fruntea instituțiilor cu mandat anticorupție, eficientizarea cooperării între instituții etc.

Constatările-cheie ale raportului vor fi prezentate de copreședinții CCIA, James Wasserstrom și Tamara Razin.

James Wasserstrom este diplomat american, care a deconspirat scheme de corupție în instituții internaționale și a activat ca expert anticorupție la ambasada SUA în Afganistan.

Tamara Razin este expertă în macroeconomie și finanțe internaționale, cu o experiență de lucru de 14 ani la Fondul Monetar Internațional. Anterior, a activat 15 ani la Banca Națională a Moldovei.

Evenimentul va avea loc pe 13 iulie, între orele 10:00-11:00, la Radisson Blu Hotel, sala Begonia, et.2 (str. Mitropolit Varlaam 77, Chișinău). Înregistrarea la eveniment începe la 9:30.

Traducerea din limba engleză în limba română va fi asigurată. Evenimentul va fi transmis în direct pe Privesc.eu și pe pagina Facebook a CCIA.

Articole relevante

Comitetul Consultativ Independent Anticorupție