Despre noi

Misiunea noastră

Comitetul Consultativ Independent Anticorupție (CCIA) este o structură independentă alcătuită din experți internaționali și naționali, înființată în iunie 2021, prin decret prezidențial. CCIA are misiunea de a analiza problemele sistemice de corupție mare ce afectează instituțiile de stat și de a îmbunătăți capacitatea acestora de a implementa măsuri anticorupție.

Comitetul analizează informații din surse sigure și elaborează rapoarte în care oferă recomandări de optimizare a eficienței eforturilor anticorupție din țară. Ulterior, Comitetul evaluează gradul de implementare a recomandărilor de instituțiile de stat și actorii vizați, făcându-și publice aprecierile.

Misiunea CCIA este de a consolida înțelegerea Republicii Moldova cu privire la problemele generale și specifice în ceea ce privește corupția mare și să sporească capacitatea statului de a lua măsuri corespunzătoare pentru a îmbunătăți viața cetățenilor din Republica Moldova.

Membri CCIA

  • James Wasserstrom

    Copreședinte, CCIA

    James Wasserstrom este un expert și activist anti-corupție cu experiență. El a condus lupta împotriva corupției în serviciile de utilitate publică timp de patru ani în calitate de ofițer superior în cadrul Misiunii Administrației ONU în Kosovo; cinci ani în Afganistan ca singurul consilier al Ambasadei SUA pentru combaterea corupției; trei ani în Ucraina ca fondator și copreședinte al unei comisii anticorupție locale, iar în prezent – la CCIA, în calitate de fondator și copreședinte. El este, de asemenea, un avertizor de integritate, care a descoperit presupusa criminalitate în interiorul ONU în Kosovo și mușamalizarea acesteia de către sediul ONU din New York; represaliile din partea ONU au dus la concedierea sa.

  • Tamara Razin

    Copreședinte, CCIA

    Tamara Razin este expertă în macroeconomie și finanțe internaționale. Pe parcursul a 14 ani la Fondul Monetar Internațional (FMI), ea a contribuit la diverse proiecte în statistica sectorului extern. A fost autoarea mai multor publicații, a redactat manuale și ghiduri de compilare. Ea a efectuat mai multe misiuni de asistență tehnică în țări din Africa, Asia, Europa și Orientul Mijlociu, și a fost autoarea noii arhitecturi a FMI de instruire în statisticile sectorului extern. Anterior, Tamara Razin a lucrat la Banca Națională a Moldovei, unde a contribuit la dezvoltarea sectorului bancar al Republicii Moldova.

  • Drago Kos

    Membru, CCIA

    Drago Kos este în prezent președintele Grupului de lucru al OCDE privind mita în tranzacțiile comerciale internaționale. Între anii 2011 și 2015, a fost comisar internațional și președinte al Comitetului mixt independent de monitorizare și evaluare a corupției (MEC) din Afganistan. În perioada 2003-2011, a fost președinte al Grupului de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO). În țara natală Slovenia, Drago Kos a fost primul președinte al Comisiei pentru Prevenirea Corupției în perioada 2004‑2010. A fost arbitru FIFA/UEFA și, până în prezent, este observator FIFA/UEFA.

  • Laura Ștefan

    Membru, CCIA

    Laura Ștefan este expertă internațională în reformă judiciară, anticorupție și combatere a spălării banilor. Ea a lucrat ca expertă pentru Comisia Europeană, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Consiliul Europei și Banca Mondială. Are o experiență profesională de peste 20 de ani atât în sectorul public, cât și în cel privat. În 2011, Comisia Europeană a nominalizat-o ca membră al unui grup de experți în domeniul corupției. Între anii 2005 și 2007, Laura Ștefan a fost directoare în Ministerul Justiției din România, responsabilă de politicile anticorupție. Este membră a CCIA din 2021.

  • Laurențiu Hadîrcă

    Membru, CCIA

    Laurențiu Hadîrcă este un jurist cu experiență, în special în domeniul drepturilor omului, reformei legislative, anticorupției, prevenirea conflictelor și relații internaționale în Balcani, Europa Centrală și de Est, Caucazul de Sud și Asia Centrală. Are peste 15 ani de experiență juridică profesională, colaborînd cu o serie de organizații internaționale, inclusiv ONU, OSCE și UE, atât în misiuni pe teren (în R. Moldova, Kosovo/Serbia, Albania), cât și în instituții centrale (la Varșovia și Haga). Laurențiu Hadîrcă dispune de o solidă pregătire juridică și politică, cu experiență profesională de zeci de ani, inclusiv în zone afectate de conflict, precum și acreditări academice de la mai multe institute și universități.

Comitetul Consultativ Independent Anticorupție