CCIA a evaluat implementarea recomandărilor din Raportul nr. 3: Finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale în Moldova

Comitetul Consultativ Independent Anticorupție (CCIA) a lansat astăzi, 23 septembrie 2024, raportul de progres pentru raportul CCIA nr. 3 „Finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale în Moldova”. În cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele implementării recomandărilor oferite de CCIA și au fost organizate discuții și dezbateri cu autoritățile publice, organizații ale societății civile și parteneri de dezvoltare.

Raportul nr. 3 al CCIA, publicat în iulie 2023 a identificat deficiențe de natură juridică, instituțională și practică în sistemul de finanțare a partidelor politice din Republica Moldova și a impactului lor asupra funcționării statului democratic. Raportul a analizat sursele de finanțare ale partidelor politice, cheltuielile, procedurile de dezvăluire a informațiilor, raportarea și transparența conturilor. În Raport au fost oferite 52 de Recomandări către șase instituții din Republica Moldova, care au vizat îmbunătățirea lacunelor și deficiențelor identificate de CCIA.

12 luni mai târziu, echipa CCIA a realizat un raport de progres privind implementarea recomandărilor, astfel rata de implementare a acestora este următoarea: 16 recomandări (31%) au fost implementate pe deplin, 10 recomandări (19%) au fost implementate parțial și 26 de recomandări (50%) nu au fost implementate. Raportul de progres integral poate fi accesat aici.

Comitetul salută eforturile Comisiei Electorale Centrale (65% din recomandări implementate pe deplin sau parțial) și a Guvernului Republicii Moldova (100% din recomandări implementate pe deplin) de a implementa recomandările CCIA indicate în raportul nr. 3. În același timp, Comitetul îndeamnă Parlamentul (29% din recomandări implementate pe deplin sau parțial), Agenția de Guvernare Electronică (o recomandare - implementată parțial), Curtea de Conturi (o recomandare - neimplementată) și Adunarea Populară a Găgăuziei (o recomandare - neimplementată) de a-și intensifica eforturile pentru a pune în practică recomandările CCIA.

Printre recomandările care necesită încă a fi implementate menționăm: verificarea donațiilor către partidele politice și concurenții electorali dacă acestea corespund cu pragurile pentru donații, crearea unui mecanism pentru verificarea donațiilor din partea donatorilor care se află peste hotare, reglementarea publicității campaniilor electorale online, inclusiv pe rețelele de socializare, modificarea cadrului legal care să oblige fundațiile politice să respecte aceleași reguli legate de venituri și cheltuieli și aceleași obligații de dezvăluire ca partidele politice, reglementarea finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale de către terți pentru a preveni suportul financiar nedezvăluit, crearea unei metodologii de auditare a rapoartelor financiare ale partidelor politice și certificarea auditorilor calificați pentru finanțele politice, elaborarea unei metodologii privind gestionarea fondurilor de stat pentru partidele politice, elaborarea unui mecanism pentru controlul companiilor recompensate cu contracte publice după alegeri pentru a evita conflictele de interes și a asigura independența partidelor politice de influența necorespunzătoare, etc.

***

Comitetul Consultativ Independent Anticorupție (CCIA) este o structură independentă formată din experți internaționali și naționali, înființată în iunie 2021, prin decret prezidențial. CCIA are misiunea de a analiza problemele sistemice de corupție mare ce afectează instituțiile de stat și de a îmbunătăți capacitatea acestora de a implementa măsuri anticorupție.Comitetul analizează informații din surse sigure și elaborează rapoarte în care oferă recomandări de optimizare a eficienței eforturilor anticorupție din țară. Ulterior, Comitetul evaluează gradul de implementare a recomandărilor de instituțiile de stat și actorii vizați, făcându-și publice aprecierile. Misiunea CCIA este de a consolida înțelegerea Republicii Moldova cu privire la problemele generale și specifice în ceea ce privește corupția mare și să sporească capacitatea statului de a lua măsuri corespunzătoare pentru a îmbunătăți viața cetățenilor Republicii Moldova.

Articole relevante

Comitetul Consultativ Independent Anticorupție