Declarație publică a Comitetului Consultativ Independent Anticorupție

29 octombrie 2024

Pe 27 octombrie 2024 au avut loc dezbateri electorale între cei doi candidați în campania pentru alegerile prezidențiale, care concurează în turul II al alegerilor din 3 noiembrie - Maia SANDU și Alexandr STOIANOGLO.

În cadrul dezbaterilor, dl. Stoianoglo s-a referit la Raportul nr. 1 „Republica offshore. Analiza factorilor care au contribuit la frauda sistemică și spălarea banilor în sectorul bancar, de asigurări și financiar din Moldova”, publicat de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție (CCIA)[1] în iulie 2022. Dl. Stoianoglo a menționat (începând cu min. 5.10) că a fost un Procuror General exemplar, că în timpul mandatului său persoanele implicate în frauda bancară au fost trase la răspundere. El s-a referit la Raportul CCIA Nr. 1, pagina 44, pentru a confirma că atunci când era Procuror General, majoritatea dosarelor penale legate de frauda bancară au fost trimise în instanță.

CCIA este o structură independentă compusă din experți internaționali și naționali, publică rapoarte bazate pe dovezi privind corupția sistemică instituțională a Republicii Moldova și înaintează recomandări practice pentru a aborda problemele pe care le găsește. CCIA este nepărtinitor și nu este implicat în nicio campanie electorală. Până în prezent, CCIA a publicat mai multe rapoarte privind combaterea corupției în Republica Moldova.

În acest context, CCIA dorește să clarifice observațiile făcute de dl. Stoianoglo. Raportul Nr. 1 al CCIA enumeră cauzele penale legate de frauda bancară care erau în curs de investigare sau examinare în instanță în perioada în cauză, iar sursa primară de documentare în această chestiune a fost Procuratura Anticorupție (PA). Aceste cazuri au fost investigate de către PA ca entitate independentă în cadrul Procuraturii, și nu de dl. Stoianoglo sau de Procuratura Generală. Mai mult, tot la acea vreme, nu toate cauzele penale legate de frauda bancară la care s-a referit dl. Stoianoglo în raportul CCIA erau trimise în instanță, unele dintre ele aflându-se încă la fază de urmărire penală, după cum a indicat și PA.

CCIA va continua să analizeze problemele sistemice de corupție care afectează instituțiile din Moldova și să efectueze cercetări bazate pe probe și surse veridice.

[1] Comitetul Consultativ Independent Anticorupție (CCIA) a fost înființat în iunie 2021 prin decret prezidențial alcătuită din experți internaționali și naționali. CCIA are misiunea de a analiza problemele sistemice de corupție mare ce afectează instituțiile de stat și de a îmbunătăți capacitatea acestora de a implementa măsuri anticorupție. Comitetul analizează informații din surse sigure și elaborează rapoarte în care oferă recomandări de optimizare a eficienței eforturilor anticorupție din țară. Ulterior, Comitetul evaluează gradul de implementare a recomandărilor de instituțiile de stat și actorii vizați, făcându-și publice aprecierile.

Articole relevante

Comitetul Consultativ Independent Anticorupție