Comitetul Consultativ Independent Anticorupție a lansat astăzi, 3 octombrie 2024, raportul de progres pentru raportul CCIA nr. 2 „Regândirea cadrului instituțional anticorupție în Republica Moldova”. În cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele implementării recomandărilor oferite de CCIA și au fost organizate discuții și dezbateri cu autoritățile publice, organizații ale societății civile și partenerii de dezvoltare.
Raportul CCIA nr. 2, publicat în noiembrie 2022, a oferit o imagine de ansamblu asupra arhitecturii anticorupție și de integritate din Republica Moldova și a inclus o analiză a percepțiilor și realităților, eforturilor instituționale anterioare și prezente și politicilor care stau la baza acestora, precum și provocărilor legislative și organizaționale actuale cu care se confruntă instituțiile. De asemenea, raportul conținea 54 de recomandări adresate diferitelor instituții din Republica Moldova, având ca scop remedierea lacunelor și a deficiențelor identificate de CCIA. Modul de funcționare al CCIA este clar stabilit: după lansarea fiecărui raport, CCIA va monitoriza instituțiile responsabile și va evalua modul și nivelul de implementare a recomandărilor formulate.
Prezentul raport de progres a evaluat modul de implementare a recomandărilor din Raportul nr. 2 CCIA la 12 luni de la publicare. Procentul de implementare a celor 52 de recomandări analizate în prezentul raport de progres este promițător: 40 de recomandări (77%) au fost implementate total sau parțial, iar 12 recomandări (23%) nu au fost implementate. Pentru două recomandări încă nu a expirat termenul de implementare.
Drago Kos, membrul CCIA, a declarat: „Autoritățile au oferit răspunsuri complete și rapide la solicitările de informații ale Comitetului. În același timp, autoritățile trebuie să continue implementarea tuturor recomandărilor CCIA”.
Laura Ștefan, membra CCIA „Salutăm progresele pe care Republica Moldova le-a făcut în implementarea recomandărilor CCIA. Este importantă comunicarea constantă între CCIA și instituțiile din Republica Moldova care au competențe în implementarea recomandărilor formulate pentru a ne asigura că toate eforturile sunt corect și complet reflectate”.
În același timp, autoritățile trebuie să depună eforturi pentru a implementa recomandări care vizează modificarea Legii cu privire la procuraturile specializate pentru a permite șefilor procuraturilor specializate să își selecteze propriile echipe de procurori; Procuratura Anticorupție trebuie să elaboreze și să solicite un buget pe deplin justificat, iar Procuratura Generală și Parlamentul trebuie să analizeze și să aprobe rapid o astfel de solicitare; CNA și ARBI trebuie să solicite resurse financiare suficiente pentru a putea angaja firme private de avocați care să ajute la recuperarea bunurilor în alte state; instanțele de judecată trebuie să informeze imediat ARBI cu privire la deciziile finale de confiscare; Parlamentul trebuie să consolideze mandatul ANI cu activități de prevenire a corupției și asigurarea a integrității; ANI trebuie să dezvolte și să îmbunătățească capacitățile de verificare pentru a putea verifica în detaliu cel puțin 10% din numărul total de declarații pe an; ANI trebui să coopereze cu Institutul Național de Justiție în ceea ce privește instruirea judecătorilor și procurorilor în materie de integritate; instanțele de judecată trebuie să organizeze audieri publice în toate cazurile de rezonanță; instanțele de judecată trebuie să asigure o jurisprudență unificată în materie de integritate.
Raportul integral poate fi accesat aici.