Raportul “Republica Offshore” – în vizorul deputaților

La 13 iulie 2022, membrii Comitetului Consultativ Independent Anticorupție (CCIA) au avut o întâlnire de lucru cu mai mulți deputați din Parlament, printre care Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, numiri şi imunități, Dumitru Alaiba, președintele Comisiei de economie, buget și finanțe și Radu Marian, vicepreședintele aceleiași Comisii.

Copreședinții CCIA, James Wasserstrom și Tamara Razin, alături de directorul Secretariatului, Ion Guzun, și jurista Secretariatului, Dumitrița Bologan, au prezentat constatările și recomandările raportului „«Republica Offshore»: analiza factorilor care au contribuit la frauda sistemică și spălarea de bani în sectorul financiar-bancar și de asigurări din Republica Moldova”. Au fost descrise evenimentele-cheie care explică schemele financiare frauduloase, ce au originea mai mult de 20 de ani în urmă, și care au rezultat în spălarea a zeci de miliarde de dolari prin sectorul bancar, facilitând comiterea mai multor acțiuni ilegale și concentrate, inclusiv cu implicarea instituțiilor de stat, denumite generic „frauda bancară”. La final, s-au discutat recomandările pe termen scurt și cele de lungă durată pentru consolidarea instituțiilor, sporirea transparenței, îmbunătățirea mecanismelor de supraveghere relevante, precum și modificările legislației necesare. Raportul în limba română este disponibil aici, iar în engleză aici.

Deputații au apreciat raportul la nivel înalt, subliniind că o guvernare care cu adevărat vrea să combată corupția trebuie să aducă claritate cetățenilor, să creeze un cadru legal nou și să întoarcă în țară banii sustrași. De asemenea, membrii Legislativului s-au arătat interesați de analiza nivelului implementării recomandărilor propuse în raport de părțile vizate, ce va fi publicată de Comitet pe parcursul anului 2022.

CCIA a fost creat prin decret prezidențial la 7 iunie 2021 și este format din trei experți internaționali și trei experți locali. Comitetul are ca scop principal analiza problemelor sistemice de corupție care vizează instituțiile moldovenești, cu obiectivul de a identifica și implementa modalități și mijloace de îmbunătățire a eforturilor anticorupție de către actorii relevanți. Comitetul va colecta informații, va publica constatările și recomandările sale. CCIA își asumă responsabilitatea de a urmări progresul implementării recomandărilor de către instituțiile responsabile. Comitetul va face publice constatările sale în permanență, până când recomandările vor fi puse în aplicare în mod satisfăcător sau, dacă nu, va face publice motivele prezentate de instituția responsabilă, cu un aviz al CCIA cu privire la motivele prezentate. La moment, activitatea CCIA este sprijinită financiar de către Uniunea Europeană și Biroul Internațional pentru Combaterea Traficului de Droguri și Aplicarea Legii al Departamentului de Stat al SUA.

Articole relevante

Comitetul Consultativ Independent Anticorupție