Directorul Secretariatului Comitetului Consultativ Independent Anticorupție (CCIA) Ion Guzun și reprezentanții Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești (AAIJ) au discutat acțiunile necesare pentru implementarea recomandărilor relevante din raportul „«Republica Offshore»: analiza factorilor care au contribuit la frauda sistemică și spălarea de bani în sectorul financiar-bancar și de asigurări din Republica Moldova”. Raportul CCIA poate fi citit în întregime în limba română aici și în limba engleză aici.
În cadrul ședinței de lucru de marți, 20 septembrie 2022, Ion Guzun a pus în discuție în mod special următoarele recomandări:
- Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești ar trebui să publice online toate hotărârile Judecătoriei Economice și ale Curții de Apel Economice. (12 luni)
- Agenția pentru Administrarea Instanțelor Judecătorești ar trebui să propună modificarea Codului de Procedură Civilă pentru a-și îmbunătăți sistemul de management al dosarelor, în vederea evitării înregistrării celor pendinte sau deja soluționate. (6 luni)
Reprezentanții Agenției au subliniat provocările referitoare la publicarea hotărârilor instanțelor judecătorești economice, precum și procesul de management al cererilor repetitive, depuse de aceiași justițiabili, cu același obiect, în diferite sedii sau instanțe judecătorești. Tot ei au mai menționat că la moment sunt scanate și disponibile în format electronic peste 300.000 de hotărâri judecătorești, adoptate de judecătoria economică de circumscripție Chișinău și Curtea de Apel Economică. Totuși, acestea nu sunt plasate pe portalul instanțelor judecătorești.
La moment, se vor identifica modalitățile tehnice pentru depersonalizarea datelor conform Regulamentului Consiliului Superior al Magistraturii privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești pe portalul național al instanțelor de judecată și pe pagina web a Curții Supreme de Justiție.
„Recomandările din prezentul Raport oferă soluții clare, specifice și aplicabile fiind parte a procesului de reformare a justiției. Urmează a fi depuse eforturi complexe din partea instituțiilor relevante întru implementarea pe deplin a acțiunilor de competență”, se scrie în mesajul AAIJ.
„«Republica Offshore»: analiza factorilor care au contribuit la frauda sistemică și spălarea de bani în sectorul financiar-bancar și de asigurări din Republica Moldova” este primul raport al CCIA, publicat în iulie 2022. În acesta, membrii Comitetului au descris evenimentele-cheie care explică schemele financiare frauduloase, ce au originea mai mult de 20 de ani în urmă, și care au rezultat în spălarea a zeci de miliarde de dolari prin sectorul bancar, facilitând comiterea mai multor acțiuni ilegale și concentrate, inclusiv cu implicarea instituțiilor de stat, denumite generic „frauda bancară”. Deopotrivă, au enumerat recomandări pe termen scurt, mediu și lung pentru consolidarea instituțiilor, sporirea transparenței, îmbunătățirea mecanismelor de supraveghere relevante, precum și modificările legislației necesare.
CCIA apreciază oportunitatea de a discuta constructiv recomandările din raport și salută deschiderea reprezentanților AAIJ spre colaborare în implementarea acestora în viitorul apropiat, pentru o mai bună organizare a activității Agenției.
În conformitate cu mandatul său, stabilit prin decret prezidențial în iunie 2021, Comitetul va continua monitorizarea procesul punerii în practică a recomandărilor de instituțiile vizate și va face publice aprecierile sale la fiecare șase luni sau ad-hoc, în funcție de necesitate.