„Oameni care au foarte mulți bani capturează partide politice în R. Moldova”. Despre finanțarea partidelor, cu Drago Kos, expert al Comitetului Consultativ Independent Anticorupție, la Podcast ZdCe

„R. Moldova este într-o situație dificilă, deoarece oameni care au foarte mulți bani, nu doar intră în politică, dar capturează partidele politice și acestea funcționează în interesele lor", consideră expertul din Slovenia, Drago Kos, membru al Comitetului Consultativ Independent Anticorupție, invitat în cadrul Podcast ZdCe.

„Banii care câștigă alegerile” – este titlul celui de-al treilea raport al Comitetului Consultativ Independent Anticorupție, o structură de analiză formată din experți naționali și internaționali, înființată în iunie 2021, prin decret prezidențial, care cercetează problemele sistemice de corupție mare din R. Moldova.

Astfel, expertul străin vorbește despre cum banii din afaceri ajung în politică și cum oamenii bogați din R. Moldova utilizează partidele politice ca pe niște paravane pentru a-și acoperi unele ilegalități. Referitor la declararea neconstituționalității și dizolvarea Partidului Șor, pentru finanțare ilegală și din afara țării, Drago Kos consideră că aceasta a fost o hotărâre „regretabilă”, dar că a fost cauzată de acțiunile acestui partid.

Până acum instituțiile din R. Moldova au făcut multe în privința Partidului Șor. I-a fost retrasă finanțarea publică, au fost scoși unii candidați din cursele electorale și, în final, avem decizia Curții de a dizolva partidul. Sunt măsuri foarte serioase. Ceea ce lipsește este responsabilizarea individuală a persoanelor care au comis încălcările ce au dus la această hotărâre, aș spune, regretabilă a Curții Constituționale, pentru că orice decizie a dizolva un partid politic este regretabilă. Asta înseamnă că ceva e greșit în sistemul democratic al țării. Nu din cauza sistemului, ci din cauza partidului.

Aștept ca investigațiile să se încheie cât mai curând, iar persoanele responsabile să fie aduse în fața justiției, iar justiția să-și facă treaba. Și mă tem că aceasta va fi cea mai dificilă parte, pentru că, și o pot spune foarte sincer, nu am încredere deplină în sistemul de justiție din R. Moldova, la fel ca și cetățenii R. Moldova”, a subliniat expertul din Slovenia.

NOTĂ:

Comitetul Consultativ Independent Anticorupție a lansat până acum trei rapoarte de analiză. Primul, numit „Republica Offshore”, analizează factorii care au contribuit la frauda sistemică și spălarea banilor în sectorul bancar, de asigurări și financiar din R. Moldova, al doilea, intitulat „Ruperea cercului vicios”, despre cum trebuie regândit cadrul instituțional anticorupție în R. Moldova, și al treilea, despre care am discutat cu Drago Kos la Podcast ZdCe, „Banii care câștigă alegerile”, privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale în R. Moldova: progrese și deficiențe.

Sursa: Ziarul de Gardă

Articole relevante

Comitetul Consultativ Independent Anticorupție