Mai mulți deputați au inițiat procesul de implementare a unor recomandări, formulate în raportul ”Republica Offshore”

Mai mulți deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) vor elabora un pachet de modificare a legislației pentru a preveni și combate fraudele bancare și spălarea banilor, dar și a accelera recuperarea banilor furați din sistemul financiar-bancar și de asigurări din R. Moldova, evenimente cunoscute pe larg ca „Furtul miliardului”, „Laundromatul rusesc” și „Atacuri raider”. Toate modificările de legi propuse de PAS se regăsesc în recomandările enumerate în raportul Comitetului Consultativ Independent Anticorupție (CCIA).

Deputații PAS s-au autosesizat după ce Comitetul a publicat raportul „«Republica Offshore»: analiza factorilor care au contribuit la frauda sistemică și spălarea de bani în sectorul financiar-bancar și de asigurări din Republica Moldova”. Raportul poate fi citit în întregime în limba română aici și în limba engleză aici. Grupul de deputați ai PAS a mai declarat că la elaborarea propunerilor de modificare a legislației vor fi invitați reprezentanți ai Băncii Naționale a Moldovei, Comisiei Naționale a Pieței Financiare și alți profesioniști din diverse domenii relevante.

Membrii CCIA salută inițiativa de implementare a recomandărilor în perioada imediat următoare. CCIA va monitoriza procesul de implementare a recomandărilor formulate, va evalua calitatea modificărilor legislative prin publicarea rapoartelor de monitorizare la fiecare șase luni sau ad-hoc, în funcție de necesitate.

Articole relevante

Comitetul Consultativ Independent Anticorupție